Wat is WVD?
Laten we eerst beginnen met uit te leggen wat Windows Virtual Desktop is. WVD is een cloud dienst van Microsoft waarmee je een virtuele desktop of virtuele applicatie ter beschikking stelt aan je gebruikers. We spreken hier dus over “Desktop en applicatie virtualisatie” zoals we dit kennen van Citrix Virtual Apps and Desktops of Remote Desktop Services. Het uitzonderlijke aan deze cloud dienst is dat we als client OS, Windows 10 Multi-user kunnen gebruiken. Dit client OS is tevens enkel beschikbaar op het Azure platform. Daarnaast hoeven we geen rekening te houden met opzet of onderhoud van management componenten (Load balancers, gateways, brokers, …) zoals bij Citrix of RDS wel het geval is.
Het grote voordeel van gebruik te maken van Windows 10 Multi-user OS, is dat we de voordelen van Server based Computing (SBC) en Virtual Desktop Infrastructure (VDI) combineren. Het zorgt voor schaalbaarheid, echte Windows 10 user experience en we houden onze kosten laag. Tevens gaan we van een CAPEX naar een OPEX model.
Heel vaak wordt er gedacht dat WVD gelijk staat aan Windows 10 Multi-user. Er zijn echter nog een aantal andere mogelijkheden. Zo kan je nog steeds Windows 7 virtuele desktops aanbieden met gratis Extended Security updates. Daarnaast kan je onderliggend ook gebruik maken van Windows 10 single-user, Windows Server 2012R2, 2016 and 2019.
Dit geeft ons de mogelijkheid om legacy applicaties aan te bieden via WVD. Of wat je ook zou kunnen doen is je on-premises golden image of template importeren in Azure. Dit geniet zeker niet onze voorkeur maar het behoort wel tot de mogelijkheden.
WVD en/of Citrix?
Vanuit onze virtualisatie achtergrond zijn we natuurlijk goed geplaatst om dit vergelijk te maken. Heel eenvoudig gezegd doen beide producten hetzelfde, het aanbieden van een virtuele desktop of virtuele applicatie.
Wanneer kiezen we voor WVD?
Bij kleinere organisaties zal er vanuit een kostenbesparing sneller gekozen worden voor enkel WVD. Er is minder beheer nodig en er is standaard built-in security, …
Uiteraard zijn er talloze use-cases om ook in grote organisaties voor WVD te gaan. We denken hierbij aan toegang voor contractors, toegang tot legacy applicaties, integratie na acquisities, … .
Wanneer kiezen we voor Citrix?
Er zijn talloze voordelen om voor Citrix te kiezen. We sommen de belangrijkste op.
Eén van de (nog steeds) belangrijkste voordelen is het HDX protocol tov het RDP protocol. HDX biedt veel meer mogelijkheden naar geluid en video offloading, betere ervaring bij hoge latency connecties, grafische optimalisatie, veilige toegang vanop persoonlijke toestellen, …
Voor klanten die reeds Citrix Virtual Apps en Desktops hebben is een overstap naar Citrix Cloud eenvoudig. De leercurve voor IT ligt laag, de operationele kosten blijven onder controle.
Talloze andere scenario’s die niet mogelijk zijn met WVD maar wel met Citrix Cloud. We denken hierbij aan non-domain joined scenario’s, Linux VDI, SIA (Secure Internet Access), …
Geavanceerde security oplossingen zoals session recording, watermarks, keylogging en screenshot beveiliging behoren ook tot de mogelijkheden.
De meest belangrijke reden om voor Citrix Cloud te kiezen, is de mogelijkheid om volledig hybride en multi-cloud te kunnen werken. Heb je op vandaag workloads die in je eigen datacenter draaien en wil je ook starten met workloads in Azure, dan kan je enkel via Citrix een volledige hybride setup aanbieden die volledig transparant is voor de eindgebruiker. Ook multi-cloud workloads kunnen geïntegreerd worden.
Waarom is dit voor ons de belangrijkste reden? Veel organisaties staan momenteel voor de shift van een on-premises datacenter naar de cloud. Heel vaak gebeurt dit niet in één grote beweging. Er worden eerst specifieke scenario’s of use-cases naar de cloud gemigreerd. Hierdoor kom je automatisch in een hybride verhaal terecht. Vaak wordt er ook gedacht dat wanneer de front-end (de applicatie zelf) naar de Cloud gaat, de back-end nog steeds in het on-premises datacenter kan blijven. Dit is in de meeste gevallen niet mogelijk. Het is nog steeds best-practice om front-end en back-end zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen.
Ervaar je hier zelf problemen mee of sta je net op het punt deze migratie aan te vatten?! We are just one call away! 😊
Wanneer kies je voor de combinatie?
Deze keuze hoef je niet te maken! Zoals je reeds kan opmerken in bovenstaande architectuur tekeningen vervang je de WVD bouwblokken één op één door bouwblokken van Citrix Cloud. Je kiest dus voor WVD of voor Citrix Cloud, maar niet de combinatie.
Maar wat verkiezen wij?
Citrix of WVD? Een vraag die we regelmatig krijgen. Alles hangt af van jouw eigen omgeving. Hoe ziet je applicatie landschap eruit? Welke andere bouwblokken heb je in je omgeving, hoe zijn deze geïntegreerd? Alles begint met een goed plan. Wat is de reden dat je naar de Cloud wil? Hoe pak je dit het best aan?
Als je na het lezen van dit artikel wil weten hoe je hiermee best van start gaat, laat het ons dan zeker weten zodat we samen met u kunnen bepalen wat voor u best matcht!