Introductie
Meer en meer organisaties starten of zijn bezig met het verhuizen van workloads naar de Cloud. Een gevolg is dat ook Citrix workloads verhuizen naar de Cloud. De talrijke redenen waarom er vroeger voor Citrix gekozen werd, zijn nog steeds van toepassing in een (hybride) Cloud context. Eenvoudig beheer, unieke gebruikerservaring en talrijke beveiligingsmogelijkheden om er maar een paar te noemen.
Met de Citrix Virtual Apps and Desktops (CVAD) Service, kunnen organisaties nog steeds op een veilige manier virtuele applicaties en desktops aanleveren aan de eindgebruiker net zoals bij de CVAD on-premises oplossing.
De volledig installatie van je Citrix infrastructuur componenten tot de upgrades van de Citrix infrastructuur zijn in het beheer van Citrix.
Als organisatie heb je nog steeds controle over je applicaties, configuratie of op welke manier gebruikers connecteren.
CVAD-service is de enige oplossing waarbij we virtuele applicaties en desktops kunnen aanbieden vanaf een hybride of Multi Cloud omgeving. En dit volledig transparant naar de eindgebruiker!
Dat we bij Nimble fan zijn van de CVAD-service wist je ongetwijfeld al, in deze blog gaan we dieper in op één van de gamechangers van Citrix Cloud. De feature ‘Auto-Scale’ is exclusief beschikbaar via de CVAD-service en dit voor alle Cloud edities.
Auto-Scale feature
Je kan Auto-Scale gebruiken in combinatie met verticale load-balancing als één van de manieren om je Cloud kosten te verlagen en onder controle te houden. Deze features stellen organisaties in staat om virtuele machines volledig te benutten en gebruikstrends te identificeren. Deze trends zetten we om in een op planning en belasting gebaseerde regels die dynamisch middelen toewijzen en vrijgeven om een positieve gebruikerservaring aan te bieden. Daarnaast houden we als organisatie de kosten van onze virtuele machines onder controle.
Samen met de klant gaan we eerst de bestaande workloads bekijken en analyseren. Hiermee gaan we aan de slag om de verschillende gebruikers profielen te bepalen. We beslissen welk type van virtuele machines we gaan gebruiken, hoeveel gebruikers we per virtueel machine maximum toelaten, configureren load management op basis van CPU en RAM verbruik.
Waar veel organisaties kiezen voor gereserveerde virtuele machines, gaan wij de optimale combinatie samenstellen met gereserveerde virtuele machines en Pay As You Go virtuele machines.
Wat wil dit zeggen in praktijk?
Je kan Auto-Scale per delivery group aan of afzetten en een verschillende configuratie maken per delivery group.
Standaard zal CVAD-service machines opnieuw uitschakelen na 30 minuten. Wij adviseren meestal om dit op 1 uur te plaatsen zodat er geen machines telkens op en afgezet worden.
Je kan hier in Dollar toevoegen wat jouw gekozen virtuele machine kost. Dit kan je berekenen via de Azure Cost Calculator. Het is belangrijk om hier de juiste kost in te stellen zodat in de Citrix monitor de juiste conclusies getrokken kunnen worden.
Afhankelijk van hoe de werkdag van je gebruikers verloopt zal onderstaand schema natuurlijk per klant opgemaakt worden. In dit geval worden de eerste 5 machines opgestart om 7u30 zodat we de eerste logon-storm om 8u kunnen opvangen. Om 8u30 starten we nogmaals 3 extra machines op. Wanneer er meer gebruikers zouden aanloggen dan normaal gaan er uiteraard automatisch meer machines opgestart worden. In een volgende stap komen we terug op hoe we dit aanpakken.
Doorheen de dag behouden we telkens een minimum van 2 machines. Op het einde van de dag omstreeks 17u30 verminderen we opnieuw het aantal machines.
In het weekend voorzien we geen machines. We leggen straks uit hoe we dit oplossen.
Wanneer er onvoorzien toch meer gebruikers aanmelden op de omgeving zal de CVAD-service voorzien dat er altijd 10% capaciteitsbuffer is.
Dit wil zeggen dat er extra machines worden opgestart wanneer er minder dan 10% capaciteit beschikbaar is. Uiteraard kunnen er niet meer machines worden opgestart als er voorzien zijn in de delivery group! Het verhogen of verlagen van de capaciteitsbuffer zal een gevolg hebben voor de kosten.
Om vlot machines leeg te laten lopen (draining) van gebruikers die hun toepassingen gesloten hebben of die hun desktop of applicatie niet gebruiken stellen we time-outs in. Deze time-outs worden vaak al via Group Policy geconfigureerd. Idealiter staan beide configuraties hetzelfde of worden ze op één plaats gezet. Met de Auto-Scale feature kan je verschillende waardes configureren tijdens en na de kantooruren, wat niet mogelijk is met Group Policy. Wanneer er toch verschillende waarden geconfigureerd worden zal de kortste tijd winnen.
Wanneer je gebruik maakt van ‘lingering’ sessies kan je deze afmelden via onderstaande configuraties.
Indien gewenst kan er ook nog een boodschap naar de eindgebruiker gestuurd worden.
Eén van de handigste zaken in de CVAD-service maar ook in de CVAD on-premises omgevingen is het gebruik van tags. Met een tag kunnen we configuraties, applicaties, desktops, instellingen koppelen aan specifieke machines. In dit geval limiteren we de Auto-Scale functie tot bepaalde machines.
In Citrix monitor geeft dit het volgende resultaat. Uiteraard zal dit voor elke omgeving anders zijn.
Zoals je in Citrix monitor kan zien zitten er hier 16 machines in onze delivery group. Hierbij is er gekozen om 2 machines uit te sluiten van de Auto-Scale functie en te kiezen voor gereserveerde virtuele machines. Deze 2 machines zijn voldoende in deze omgeving om de gebruikers die ’s avonds laat werken en ’s morgens zeer vroeg beginnen, de nodige capaciteit te geven. Dit zorgt er ook voor dat we in het weekend steeds de nodige minimum capaciteit hebben. Auto-Scale houdt in zijn capaciteitsberekeningen ook rekening met de machines die uitgesloten zijn.
Waarom gebruiken we niet overal gereserveerde virtuele machines? Door te kiezen voor een optimale combinatie tussen gereserveerde virtuele machines en het Pay As You Go model besparen we vaak al snel meer dan 20%. Dit kan echter oplopen tot 50% dat je minder zal betalen!
Wist je trouwens dat Auto-Scale niet enkel werkt met Azure maar ook met je eigen on-premises omgeving, AWS en zelfs met het Google Cloud platform.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of denk je, hoe kan ik mijn Citrix Cloud omgeving optimaliseren? Zit je in een transitie naar de Cloud of sta je net aan de start van je project? Contacteer ons dan zeker! We gaan graag het gesprek aan met jou om je omgeving zo optimaal mogelijk te laten draaien.